Postupak renoviranja kupatila


Autor: admin

U ovom tekstu saznaćete koliko vremena i novca je potrebno za jedno renoviranje kupatila.

Odlučili ste da renovirate vaše kupatilo a niste sigurni koliko bi vas koštalo vremena i novca ? Mi smo za Vas izdvojili najvažnije stavke koje treba da znate kada je u pitanju renoviranje kupatila.

Svesni smo da u današnje vreme pored dobre volje potrebno vam je i dosta novca a i strpljenja kako bi renovirali određeni deo vašeg doma. Odluka o renoviranju može Vas dovesti do frustracije zbog nekvalitetnih majstora, odlaganje radova, vremenskih uslova, ali i dodatnih troškova.

Samim tim provešćemo vas kroz postupke kompletnog renoviranja kupatila:

1. Izbijanje pločica

Postupak izbijanja pločica može da vaše troškove renoviranja dodatno optereti. Kako biste smanjili dodatne troškove predlažemo vam da pozajmite od komšije "hilti" bušilicu i ovaj postupak izvedete sami. Pazite da ne oštetite unutrašnje cevi (ako ste ih prethodno imali).

2. Ravnanje betona

Nakon što ste izbili vaše pločice veoma je velika verovatnoća da morate da odradite ravnajući sloj na nekim mestima ili kompletnu površinu (pod i zid). U ovom slučaju najbolje bi bilo da keramičar koji vam radi pločice odradi i ravnjanje poda i zidova. Cena zavisi od površine koja treba da se poravna. Ako vam keramičar radi i navedeno ravnanje troškovi mogu biti manji.

3.Dolazak Vodoinstalatera

Vodoinstalater je veoma bitan majstor u procesu renoviranja kupatila. Od njega zavisi kako će Vas odvod funkcionisati u budućnosti. Pre dovođenja vodoinstalatera veoma je važno da znate raspored sanitarije. Da biste našli kvalitetnog vodoinstalatera predlažemo vam da na našem sajtu potražite majstora sa ocenom ili sa dobrim opisom i radovima. Zahtevajte od vodoinstalatera da cevi idu unutar zida zbog estetike kupatila. Cena postavljanja vodovodnih instalacija iznosi nekih 150 eura za osrednje kupatilo (15 kvadrata). 

Cene variraju od veličine grada, pa naprimer u Čačku cena je negde oko 150 - 200 eura dok se u Beogradu cene kreću i do 500 eura. Posao vodoinstalatera pored postavljanja vodovodnih instalacija je i postavljanje sanitarije koja dolazi nakon postavke pločica.

4. Dolazak Keramičara

Ovaj deo renoviranja je svakako najvažniji u postupku renoviranja. Keramičar mora imati iskustva jer se radi o ozbilnjijem poduhvatu. Kako prepoznati dobrog keramičara:

  • Pitajte ga za godine iskustva
  • Koju dodatnu opremu koristi (npr. Da li koristi laser)
  • Raspitajte se kod drugih ljudi da li je majstor pouzdan (imate ovu opciju i na našem sajtu)

5. Postavljanje sanitarije

Kada dođete do postavljanja sanitarije na 90% ste od uspeha. Ovaj postupak je najlakši i daje vam osećaj sreće jer ste pri samom kraju !

Na koje još troškove treba obratiti pažnju:

  1. Hrana za majstore
  2. Dodatni troškovi - Pod ovim mislimo da uvek se nađe neki sitan deo koji treba naknadno da kupite

Ako želite da nađete majstora možete zakazati termin radova putem našeg sajta a mi ćemo ga pozvati u najbržem mogućem terminu i dogovoriti rad. 

 

Kalkulator cena: 

  1. Pločice - cena po metru kvadratnom ide od 700 pa sve do 4000 dinara
  2. Vodoinstalater - Cena majstora ide od nekih 150 do 400 eura za osrednje kupatilo (do 20 kvadrata)
  3. Keramičar - Cene idu od nekih 6 do 15 eura po metru kvadratnom.
  4. Sanitarija - Ova stavka najviše zavisi od vašeg izbora sanitarije. Prosečna cena je nekih 500 eura
  5. Materijal za vodoinstalatera - od 100 pa do 300 eura
  6. Dodatni troškovi - oko 300 eura

 

I na kraju, želimo vam uspešno renoviranje kupatila ! :)