Kako otpušiti kanalizacioni odvod?


Autor: Admin

Da li je vaš odvod delimično ili totalno zapušen? Razloga može biti više, a mi ćemo vam u daljem tekstu objasniti koji su neki od faktora koji utiču na zagušenje kanalizacionog odvoda.

Faktori zbog kojih najčešće dolazi do zapušenog odvoda su:

 

  • Loše postavljena odvodna mreža. Cevi manjih dimenzija, loše postavljene račve koje direktno utiču da se tu talože razne stvari i na kraju blokiraju put.
  • Bacanje neodgovarajućih i nerazgradivih predmeta, kosa i raznorazni ostaci hrane
  • Loše održavanje, nekorišćenje rešetki na sudoperi i umivaonika

Kod manjih odvoda u većini slučaja je dovoljno uzeti i sredstvo za otpušavanje odvoda. Potrebno je direktno u odvod sipati određenu količinu praha za otpušavanje (prema deklaraciji proizvođača), zatim se dodaje još vode (vruće ili hladne) i sačeka 10-ak minuta. U tom periodu dolazi do reakcije praha i vode.

Ova metoda se većinski koristi kod sudopera i tuš kabina jer čisti odvode od kose, raznih masnoća, ostataka hrane koji se talože i blokiraju odvod. Takođe je i preporučljivo da se jednom mesečno sipa preparat kako ne bi dolazilo do zapušavanja odvoda.

Kod većih odvoda gde spadaju wc šolje kao i glavni odvodi, ova metoda skoro da i nije primenljiva. Tada koristite creva za otpušavanje ili vakuum pumpu. Crevo se stavi u odvod, a na drugom kraju se nalazi ručica preko koje okrećemo crevo. Ono tako dolazi do začepljenja i razbija ga.

Najbolja metoda je mašinsko odgušenje tj. vakuum pumpa. Vakuum pumpa koristi visok pritisak kako bi otklonila blokadu. Ona se postavlja na odvod i uključuje se. Zbog jakog vakuuma otpad iz cevi se povlači i šalje u odgovarajući rezervoar.

 

Naravno kod ovakvih problema uvek savetujemo da kontaktirate majstora koji će pre svega snimiti vašu kanalizacionu mrežu, a nakon toga i adekvatnim alatom i mašinama otpušiti odvod. Dobićete informacije da li je vaša kanalizaciona mreža dobra kao i gde je potrebna zamena i dorada. Bićete sigurni da je vaša kanalizacija sada skroz čista i da problem nije rešen na kratko već dugoročno.

Ukoliko imate problema sa kanalizacijom i želite da unajmite profesionalnog majstora, potražite ga na našem sajtu. Majstori za sve je sajt koji obuhvata sve profesionalne majstore iz cele Srbije.