Vrste i način rada klima uređaja


Autor: Admin

Kada pričamo o hlađenju ili grejanju, klima uređaji su neizbežna tema. Kako zbog svoje brze efikasnosti, tako i zbog velike iskorišćenosti.

Postoji nekoliko vrsta klima uređaja:

Split sistem, prenosive klime kao i centralne.

Split sistem

Ove klime se najčešće koriste za kućnu upotrebu. Sastoje se iz dve jedinice, spoljašnje i unutrašnje.

 

One sadrže u sebi rashladno sredstvo, vazduh cirkuliše kroz sistem i u zavisnosti od moda koji je postavljen ona hladi ili greje. Kada se unutrašnja prostorija hladi, spoljnja jedinica izbacuje topao vazduh i obrnuto.Ovaj sistem se najčešće koristi za jednu ili nekoliko manjih prostorija.

Kod split sistema imamo standardne i inverter klime.

Njihova razlika je ta što inverter uređaji koriste sistem inverterskog kompresora koji omogućava stalnu kontrolu temperature i naravno potrošnje. Uređaj reaguje na male promene u temperaturi pa tako može raditi manjim intezitetom duže vreme. Dok klasične klime rade tako da kada se temperatura poveća iznad postavljene ona se uključuje i suprotno kada se spusti ispod postavljene tada isključuje. Ovakav način stbara veliku potrošnju energije kao i oscilacije u temperaturi. Takođe, klasične klime mogu grejati prostoriju kada je napolju najniže 0 stepeni celzijusa.

Prenosive klime

Prenosive klime kako im sam naziv kaže su uređaji koji su mobilni, lako se premeštaju iz prostorije u prostoriju.

Imaju fleksibilnu cev koja se koristi za izbacivanje toplote kroz prozor ili neki drugi otvor.

Najčešće se koriste za male prostorije ili stanove gde nije moguće instalirati fiksni sistem.

Centralni klima uređaji

Ovi uređaji se najčešće koriste kod većih objekata kao što su tržni centri, kancelarije ili kuće i projektuju se pri izradi ovskvih objekata.

Ovaj sistem koristi kanale za distribuciju vazduha u svim prostorijama, tako se obezbeđuje ravnomerna temperatura u celoj zgradi. Centralni sistem je ujedno i najskuplji za postavku, ali pružaju najveći kvalitet usluge.

Održavanje

Preporučljivo je da se klima uređaj servisira jednom godišnje, pre početka sezone. Tada se proverava rashladna tečnost, čiste filteri, proveravaju kompresor i ventilatori.

Kvarovi

Najčešći kvarovi su curenje rashladnog sredstva, začepljenje filtera, kvar ventilatora ili kompresora kao i loša regulacija temperature.

Ukoliko želite montažu, redovan servis ili popravku klima uređaja, brzo i lako možete naći profesionalnog majstora na našem sajtu.