Vrste staza za dvorište


Autor: Admin

Bliži nam se proleće, pa ćemo tako i više vremena provoditi u svom dvorištu.

Jedan od elemenata koji dosta utiče na estetiku vašeg prostora, ali isto tako i ima svoju vrlo bitnu namenu je staza.

Staze mogu biti od: betona, cigli,kamenih ploča, drvenih dasaka, šljunka, pločica...

Svaki od ovih materijala ima svoje prednosti i mane, pa u zavisnosti od stila uređenja i primene prostora biramo šta je najidealnije za stazu.

 

1. Betonske staze

Betonske staze su najpopularniji i najlakši način izrade, odlikuje ih jaka izdržljivost i ravna površina za hodanje. Može se izraditi u različitim oblicima u zavisnosti od oplate. Betonske staze se mogu i ofarbati ako je to potrebno zbog krajnjeg izgleda.

 

2. Šljunakovite staze

Staze od šljunka su najlakše za postavku, iskopate zemljište u dubini od 10ak santimetara u dužini gde će ići vaša staza, postavite foliju i dobro utabate šljunak. Tako će vaše dvorište dobiti miran prirodni ambijent. Velika mana kod ovog načina je pojava trave, i ako se postavlja folija koja služi da blokira travu koja bi rasla između šljunka se vremenom taloži zemlja i iz nje kreće da raste trava.

 

3. Kamene ploče

Kamene ploče daju prirodan i elegantan izgled vašem dvorištu, a uz to su i jako izdržljive. Mogu se izraditi od prirodnog kamena ili nekih veštačkih materijala. Odlikuje ih to da mogu biti raznih oblika i veličina. Mogu se lepiti za već postojeću betonsku stazu, ali je preporuka da se one postavljaju direktno.

 

4. Ciglene staze

Kod ciglenih staza možemo koristiti nove ili pak najčešće cigle koje su skinute sa neke kuće, što vašoj stazi daje rustičan izgled. One se mogu ređati po vašem ukusu, možete ih raditi u polukrug, okretati na stranu, postavljati šare i tako mašti na volju. U najčešćim slučajevima se one betoniraju kako ne bi nicala trava između njih, ali ih možete i samo postaviti u rupu koju ste iskopali za vašu stazicu i posipati peskom koji će popuniti rupe između njih.

 

5. Drvene staze

Drvene staze su estetski možda najprivlačnije, one daju prirodnost i toplinu prostoru. Mogu se postavljati paralelno ili u nekoliko uglova sve zavisi od vaše želje. Kada birate daske, najbitnije je da su izađene od drveta koje je otpornije na truljenje i vremenske uslove, najbolje je uzeti impregnirano. Takođe je važno i redovno održavanje, premazivanje zaštitnim lakom kao i redovno farbanje.

 

Ovo su bili neki od najčešćih načina uređenja staze vašeg dvorišta, nadam se da će vam ovaj tekst pomoći pri izboru. Svakako, ako planirate uređenje staze i dvorišta brzo i lako možete pronaći majstora na našem sajtu.