Zamena grejača u bojleru


Autor: Admin

Da li vam se ikada desilo da bojler prestane da greje? U većini slučajeva, kada dođe do ovakvog kvara, u pitanju je grejač na bojleru.

Kako zameniti grejač u bojleru?

Prva stvar koju treba obaviti pre nego što krenete sa samom zamenom jeste isključivanje dovoda struje. Ovaj postupak može se izvesti na više načina, a najsigurniji je svakako spuštanje osigurača i provera struje probnom lampom. Takođe, struju možete isključiti pritiskom prekidača na zidu (iako nije preterano bezbedan način, pa se preporučuje spuštanje osigurača, kao što je prethodno navedeno) ili sam prekidač obezbediti izolir trakom. Zamena grejača počinje skidanjem poklopca (koji se nalazi na dnu) i koji u sebi sadrži od jednog do tri krstasta srafa. Preventivno, kada je skinut poklopac, obavezno proverite da li ima struje u bojleru!

Kako bi se lakše vratile stvari na svoje mesto, savetuje se uzimanje telefona i fotografisanje svih koraka. Prva stvar koju treba skinuti nakon skidanja poklopca je termostat. Takođe, potrebno je zatvoriti vodu kako bi se zaustavio dovod vode u bojleru. Ako se bojler nalazi ispod kade u kupatilu, onda nema potrebe za brigom. Međutim, ako je bojler van kade/tuš kabine, treba staviti plastičnu posudu kako bi se sprečila poplava. Cev i sigurnosni ventil hladne vode treba skinuti, a na njegovo mesto postaviti baštensko crevo s redukcijom kako bi se ispustila voda iz bojlera.

Napomena: Svi koraci navedeni u tekstu su jako opasni ako nemate dovoljno iskustva, i najbolje je da ih obavi ovlašćeno lice.

Kraj creva postavi se u kadu ili na neko mesto s odvodom i pusti se da teče vruća voda na slavini. Grejač se može skinuti običnim kleštima, ali ako je zapekao, onda je potrebno koristiti dodatni alat za skidanje, kao što je udarni odvijač od 55 mm. Ako nemate udarni odvijač, preporučljivo je skinuti bojler sa zida kako se ne bi isčupao korišćenjem velikih klešta.

Kada je nosač grejača skinut (odnosno fašl) i kada je voda istekla iz bojlera, potrebno je izvući grejač napolje i proveriti njegovo stanje. Nakon ovog postupka očistite bojler od kamenca. Postoji dosta načina kako se ovaj korak može obaviti. Pre postavljanja grejača neophodno je na isti postaviti anodu i dihtung. Prilikom same kupovine grejača, obavezno kupite anodu i dihtung. 

Kada je bojler očišćen od kamenca, stavite novi grejač unutar bojlera. Za postavljanje grejača mogu se koristiti klešta. Kada je grejač postavljen, možete pristupiti postupku vraćanja sigurnosnog ventila i cevi. Preporučljivo je da se sigurnosni ventil menja svaki drugi put prilikom zamene grejača u bojleru. Prilikom montiranja sigurnosnog ventila, poželjno je koristiti teflonsku traku.

Kada završite sa vraćanjem sigurnosnog ventila i cevi, potrebno je pustiti vodu u bojler (odvrtanjem sigurnosnog ventila za vodu). Sada je na slavini potrebno pustiti vruću vodu kako biste proverili da li eventualno voda curi iz bojlera. Ovaj postupak možete proveriti toalet papirom. Sam postupak proverite kada se bojler napuni do kraja. Ako se slučajno spoji uzemljenje i nula, iskočiće sklopka. Ova pojava je sasvim normalna i nema potrebe za strahom! Na kraju, potrebno je vratiti termostat. Preporuka za termostat je da se isti menja svake dve zamene grejača. Kada se bojler napuni, testirajte da li vaši grejači rade ispravno.

Naša preporuka je da iz bezbednosnih razloga svakako pozovete majstora električara koji će popraviti vaš bojler. Na našem sajtu možete pronaći električare s višegodišnjim iskustvom koji su se susreli s rešavanjem takvih i sličnih problema i koji će na najsigurniji način rešiti vaš problem. Naše električare možete pronaći u bilo kom gradu, a neki od njih su: Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Šabac, Kraljevo itd.